21 oktober 2009

Det är hög tid

Nu har det pratats tillräckligt länge. Nu är det dags att gå från idé till handling som det sägs i Lunds kommuns vision. Upp till bevis, vi har inte 20 år till på oss. För 20 år sedan var jag med på en studieresa med Lunds kommun. Vi tittade på trådbussar och lightrail-system i Tyskland och Frankrike. Inte mycket har hänt i Lund sedan dess, tyvärr. Lund har målen men saknar rörelsen för att nå dem. Detta är politikernas och kommunledningens ansvar.

Lunds kommun måste byggas på ett nytt sätt, energieffektivt och utan att ta den bästa åkermarken i anspråk. Det måste skapas nya system för resor och transporter. Vi kan inte bygga villamattor som ligger kilometer från en busshållplats eller en spårväg. Vi kan inte ha bilarna kvar i centrum. Det måste bli möjligt för att bygga ut kollektivtrafiken både till stadskärnan och i stadskärnan. Spårvagnar kan kombineras med mindre elbussar. De finns redan på så nära håll som i Köpenhamn.

Miljöpartiet vill satsa mer och snabbare på en omställning för miljön.
Bygg ett riktigt resecentrum vid centralstationen. Ta ett helhetsgrepp istället för att dutta med att flytta några enstaka busslinjer som centrumutredningen föreslår. Denna utredning är ett hastverk som ensidigt syftar till att utveckla handel i stadskärnan på kollektivtrafikens bekostnad. Det är ett omodernt synsätt. Andelen som tar sig till Lund med buss och på spår måste öka och dessa ska staden ta emot med attraktiva miljöer och effektiva transportsystem.
En stad som vill växa måste satsa på infrastrukturen. Det är dags att prioritera och framförallt dags att agera.

1 kommentar:

Göran Hådén sa...

Helt sant. Vi kan inte vänta 20 år till. Ännu fler goda lokala exempel att inspireras av finns i boken Plan B 4.0 av Lester Brown. Finns gratis att läsa här: http://www.earth-policy.org/images/uploads/book_files/pb4book.pdf
Eller förra versionen översatt till svenska på http://www.planb3.se