02 december 2009

Ingen plan

Jag vill berätta om hur det kan gå till i kommunpolitiken. Det gäller Lunds kommun och det gäller en detaljplan som innehåller en matcharena för fotboll.
Hanteringen av förslaget till detaljplan är både komplicerad och skandalartad. Kommunens agerande borde granskas av media och revision.
Man beslutar att bygga en handbollsarena med hjälp av privat finansiering. Som motprestation ger man finansiären rätt att bygga bostäder. Detta leder till att matcharenan för fotboll måste flyttas.
Det visar sig senare att ingen vill ha denna flyttning, varken Kultur- och fritidsnämnden eller fotbollsklubbarna. Det visar sig också att inget bra alternativt läge kan hittas. Det blir för nära järnvägen, för långt från parkering och det leder till sämre kapacitet för träningsplaner mm.
Slutligen framkommer att det blir väldigt dyrt. Så dyrt att det äter upp det privata bidraget till det numera genomförda Arenabygget.
Vad gör kommunens politiska majoritet då? Vad gör alla partier utom Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Jo, man bara tackar och tar emot. Man tar kostnaden. Man ställer inga krav på exploatören. Man vågar inte diskutera möjligheten att låta matchplanen ligga kvar.
Man tar fram pengarna och försöker glömma att man istället hade kunnat använda dem till skola eller vård och omsorg. Eller att man hade kunnat bygga handbollsarenan med egna pengar och ha fotbollsplanen kvar i ett bättre läge.
Denna historia visar att man inte hade någon plan från början.

1 kommentar:

Anonym sa...

Detta visar väl hur det går när politiker och tjänstemän inte blandar in alla intressenter från början. Varför blev ex inte PIL tillfrågade i frågan?