22 november 2008

Mänskligare vård

Missförhållandena vid ett äldreboende i Halmstad är skrämmande. Tyvärr är det inte unikt. Tendenser till brister i vård och omsorg är vanliga och finns både inom äldreomsorg och sjukvård. Det är främst den sociala omvårdnaden som är eftersatt. Jag har genom anhöriga egna erfarenheter av detta, i både kommunal och privat regi. Tydliga tecken är att personalen inte finns tillsammans med boende och patienter i en naturlig gemenskap.
Många anställda är i alltför hög grad inriktade på att utföra de praktiska uppgifterna kring de boende eller sjuka. När dessa arbetsuppgifter är utförda drar man sig tillbaka. Det blir då en uppdelning där gamla och sjuka ibland under längre tid sitter eller ligger ensamma och personalen finns någon annanstans. Då tillgodoses inte alla mänskliga behov och många mår allt sämre.
Vård och omsorg måste utvecklas så att det sociala samspelet blir en mycket viktigare del i verksamheten. Vi måste se hela människan och behandla gamla och sjuka som individer. Då kommer behoven att bli tydligare och bättre tillgodosedda samtidigt som vårdtagarna får mer social och mental stimulans vilket är hälsofrämjande.
Detta är grön vårdpolitik.

Inga kommentarer: