19 december 2011

Våga välja grönt

Det pågår spännande debatter om Miljöpartiets profil och framtid. Den viktigaste handlar om positioneringen. Ska MP vara ett tredje alternativ eller ska vi vara en del av vänstern, det s k rödgröna blocket? En annan aktuell debatt handlar om vår syn på arbetstiden. Min slutsats är att vi måste frigöra oss och tänka nytt och modernt.
När det gäller arbetstiden tror jag inte på en allmän arbetstidssänkning utan målet måste vara mer flexibla lösningar. Människor ska i högre grad själva få välja och ha laglig rätt till det. Vi har alla olika behov, intressen och möjligheter och samhället bör stödja det så att människor kan påverka sin livssituation.
I frågan om vänster-höger har jag samma uppfattning. Miljöpartiet måste visa på nya vägar och inte fastna i gamla strukturer. Vi ska inte överdriva möjligheterna att påverka socialdemokraterna eller moderaterna att ta intryck av vår politik. Vi ska istället utgår från att de i första hand vill driva sin egen politik. Det betyder att MP kan påverka i huvudsak genom att bli ett större parti. Det blir vi bara om vi visar att vi är ett tydligt alternativ till de gamla blocken som inte visar några vägar framåt. Miljöpartiet är vägvisare mot framtiden.

Inga kommentarer: