07 juni 2009

Vi vann EU-valet

Miljöpartiet fick 10,9 procent i Sverige, 16,7 procent i Lund. Det var riktigt härligt.

Vi ligger rätt. Vi har bra kandidater till EU, vi jobbar bra i kommunerna. Det viktigaste är nog ändå att människor har förstått att det är allvar. Att det handlar om klimatet. Att vi gröna har rätt. Att vi var kloka när vi strök utrrädeskravet och skrev in en 80-procentig minskning av CO2-utsläppen. Det finns hopp.

2 kommentarer:

Niccodemus sa...

"Det viktigaste är nog ändå att människor har förstått att det är allvar. Att det handlar om klimatet"

Jo det är nog så sant, men vill man ta den personliga konsekvensen av denna insikt? Låt mig exemplifiera...
Jag är en ofrivillig Kävlingebo av olika anledningar för långt att redogöra för här och kanske ointressant. Nu när det är sommar cyklar jag sträckan Kävlinge - Lund. Jag cyklar med bilkaravanerna ömsom på höger sida om mig ömsom vänster. När jag ser in i bilarna kan jag konstatera att i ibland så många som 19/20 bilar befinner det sig en ensam förare. Det är för mig obegripligt hur några seriösa steg skall kunna tas mot en hållbar utveckling när i Skåne, med det täta kollektiva kommunikationsnät som finns här.
Att människor inte är beredda att i större grad göra en personlig "uppoffring", ställa bilen och ta tåget,bussen eller cykla.
Jag är pessimistisk... människor kan med läpparna uttrycka att - Ja, politikerna måste göra något!
Ett sätt att säga detta, att politikerna måste göra något kan vara att rösta på MP.
Eller kan man med ett enkelt mustryck på aftonbladets klimatupprop som säger just...-Aftonbladets läsare vill att någon gör något! :)
Jag skulle tro att att relativt många av de som klickat på aftonbladet puttrar förbi mig på min cykelväg mellan Lund-Kävlinge.
De vill nog som alla andra att vår kollektiva klimatpåverkan ska minskas drastiskt. Men är de beredda att göra någon större personlig uppoffring? Jag tror inte det. Jag tror de flesta skulle säga- Jovisst vi måste åka färre bilresor men JAG behöver ju min bil!
Jag är pessimist på det här området
jag tror inte på att människor är beredda att ge avkall på sin bekvämlighet...vad tror du?

Anders Ebbesson sa...

Tyvärr har du rätt men jag hoppas ändå att fler och fler ska tänka till och tänka om. Om jag ska vara ärlig är jag också pessimist. Jag kommer ändå att ha hyfsat gott samvete för egen del och kunna se mina barn i ögonen. Jag gjorde vad jag kunde.