09 februari 2008

Borgarna slarvar

Ledande företrädare för alliansen i Lund slarvar med sanningen.
Folkpartiets kommunalråd i Lund, Tove Klette, avvisar effekterna inom skolan med svepande förklaringar om att det bara är tillfälligt. Det beror på att Lund växer så snabbt och det kommer att sätta sig, säger hon.
Den moderate KS-ordföranden Mats Helmfrid påstår att budgetramen för 2009 inte innebär besparingar eftersom inflationen kan bli lägre. Det är inte särskilt sannolikt, troligare är att den blir högre.
Mer trovärdigt är att påstå att Lund kommer att fortsätta växa ganska snabbt och att priser och löner kommer att stiga minst så mycket som ekonomikontoret beräknat. Detta troligare scenario innebär att verksamheterna måste spara ytterligare minst 0,8 procent nästa år. Det ska läggas till effekterna av direkt skolpeng och de två procent som man tvingats dra ner under 2007 och 2008. Det är neddragningar som vi nu ser effekterna av inom skolor och förskolor. Detta är medveten politik från den borgerliga majoriteten. Det innebär ett trendbrott som leder till sänkt ambitionsnivå och lägre kvalitet i Lunds förskolor och skolor. Det försöker Klette och Helmfrid förneka med två olika men lika osanna förklaringar. Lundaborna genomskådar säkert detta.
Alliansen bör istället öppet deklarera att man överger målen om minskade barngrupper och att man inte längre strävar efter att vara en ledande skolkommun.

Inga kommentarer: